logo helden inc

Een escape box maken? De perfecte verrassing voor alle gelegenheden

In dit artikel

escape box maken

Zelf een escape box maken?

Escape boxen zijn de perfecte manier om een verrassende activiteit aan elke gelegenheid toe te voegen. Ze zijn compact, en dus overal inzetbaar, en kunnen zo simpel als zo uitgebreid zijn als je dat zelf wil.

Is het tijd om een escape box te maken?

Misschien heb je wel eens een escape room gedaan en vond je dat zo ontzettend leuk dat je die ervaring met mensen in je omgeving wil delen. Dan is dit het perfecte moment om zelf een escape box te maken. Of het nou een escape boxroom of heel escape evenement is, het maken van een escape experience klinkt misschien heel ingewikkeld. Maar met ons aan je zijde hoeft dit helemaal niet zo te zijn.

 

Starten met een goed verhaal

Een leuke ervaring die je onthoudt, of het nou een escape box of een indrukwekkende film of serie is, heeft aan de basis een goed verhaal. Dit verhaal trekt de aandacht van de speler en houdt deze gemotiveerd. Begin dus altijd met een goed. Bedenk een doel waar de spelers naartoe moeten werken, een doel om voor te janken! Een hunkerend verlangen! Bijvoorbeeld: het winnen van de loterij, het stelen van een verboden voorwerp of het ontsnappen aan een moordenaar.

Als je weet wat je doel is, kan je gaan nadenken over de obstakels die de spelers tegenkomen bij het bereiken van dat doel. Een verhaal waarbij alles meteen lukt is immers geen interessant verhaal. Die obstakels in je verhaal zijn vervolgens de perfecte basis voor het maken van je zelfgemaakte escape box.

escape box verhaal maken

Zelf een goede escape box maken

Een goede escape box puzzel is logisch en past binnen het verhaal. Een logische puzzel betekent niet dat hij niet moeilijk kan zijn, maar zorgt ervoor dat de stappen die een speler moet zetten te begrijpen zijn. Die logica hoeft echter niet altijd puur in de puzzel te zitten, maar kan ook te maken hebben met de aankleding en het verhaal. Vind je deze puzzel logisch?

Zowel online als offline escape boxen maken

Niet alleen fysiek zijn escape puzzels een ontzettend leuke activiteit, ook online zijn leuk en uitdagend. Perfect wanneer je niet in dezelfde straat woont, maar toch samen iets leuks wil doen. Voor de puzzels kan je bijvoorbeeld gebruik maken van op te zoeken informatie, zoals coördinaten op Google Maps die je weer moet gebruiken om een rekensom op te lossen. Neem vooral voordehandliggense websites, informatie en filmpjes en maak een puzzel door ze op een leuke manier aan elkaar te koppelen.

Je gemaakte escape box testen op kantoor of in de klas

Je hebt je eerst escape box gemaakt, gefeliciteerd! Waarschijnlijk kan je nu niet wachten om hem door je vrienden of collega’s te laten spelen. Toch is het slim om eerst nog een kleine testronde te doen. Aangezien je zelf de puzzels hebt gemaakt, is het waarschijnlijk dat jij de stappen die een speler moet doorlopen erg logisch vindt. Hierdoor zie je soms kleine onduidelijkheden over het hoofd, die je er natuurlijk wel uit wil hebben.

Nog beter dan pas aan het einde te testen, is om tijdens het maken van je puzzels ze al te testen. Je hoeft dus nog helemaal niet je hele escape game af te hebben, of al je laatste mooie versie te hebben gemaakt om te testen. Het is zelfs beter om zo vroeg mogelijk te beginnen om er zo voor te zorgen dat als je uiteindelijk de zelfgemaakte escape box af hebt, je zeker weet dat hij ook werkt.

Werkend prototype maken van je zelfgemaakte escape box

Voor een test heb je dus een prototype van je puzzel nodig, dit kan gewoon een papieren versie zijn die je zelf snel met potlood hebt getekend. Je test hier namelijk de logica van de puzzel, niet of mensen het mooi vinden. Je wil er namelijk achter komen of de puzzel niet te moeilijk is. De beste tactiek hiervoor, hoe frustrerend ook voor je testpersoon, is om ze zo min mogelijk informatie te geven. Terwijl zij zich namelijk door je puzzel heen proberen te werken kan jij altijd nog hints geven als ze er echt niet uitkomen. 

Dan weet je dat je vervolgens deze ‘hints’ duidelijker in je puzzel moet verwerken. Maar vergeet niet dat mensen ook best even mogen nadenken over je puzzel, je wil immers dat het obstakels zijn. Dat kleine stukje frustratie dat ontstaat als mensen er niet uit komen, zorgt juist dat het ‘wingevoel’ groter is als het wel is gelukt. Hier wil je dus de perfecte balans in vinden.

 

Een zelfgemaakte escape box inzetten als bruiloft geschenk

Enthousiast geworden om zelf een escape game te maken maar niet zeker hoe je hem in kan zetten? Escape games zijn ontzettend veelzijdig en kunnen op heel veel manieren ingezet worden. Het kan gewoon een leuke activiteit zijn voor een familiedag, maar kan ook gebruikt worden om informatie over te brengen. Zo kan je lesmateriaal erin verwerken voor in de klas of een training maken voor collega’s. 

Maar je kan natuurlijk ook iets willen zeggen tegen iemand, denk aan een trouwbedankje voor je bruiloftgasten, een verjaardagscadeau waarbij de jarige zijn weg naar zijn cadeau moet puzzelen of zelfs een ‘gender reveal escape game’.

Kortom, een escape game is ontzettend leuk om te maken, én om in te zetten. Waarvoor ga jij een escape game maken?